28-08-2015 13:58 | Door: Chris Thijssen

Studenten van de UGent hebben van afvalwater blond bier van hoge gisting gebrouwen. Hiermee willen ze aantonen dat door slim gebruik van bestaande technieken, grondstoffen kunnen worden hergebruikt. 

De faculteit bio-ingenieurwetenschappen van de UGent brouwde het bier ter gelegenheid van de eerste internationale IWA Resource Recovery Conference over hergebruik van grondstoffen uit waterige stromen die volgende week in Gent plaatsvindt.

Geïnspireerd door de focus van het congres, gebruikten de onderzoekers geen leidingwater, maar gezuiverd afvalwater van de Gentse stadsbrouwerij De Wilde Brouwers als brouwwater.

Technologie

“We hebben het afvalwater van de nieuwe Gentse stadsbrouwerij opgezuiverd met behulp van membranen”, zegt professor Ingmar Nopens, voorzitter van Centre Environmental Science and Technology van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. “Dit is een volwaardige technologie in de watersector die onder meer wordt gebruikt om zeewater te ontzouten tot drinkbaar water in streken met een nijpende waterschaarste.”

Vervolgens had het water nog enkele aanpassingen nodig, zoals het opnieuw oplossen van een aantal mineralen. Daarna was het water direct bruikbaar als brouwwater. “Conform de wetgeving werd de kwaliteit onderzocht en goedgekeurd door een geaccrediteerd drinkwaterlabo”, zegt Nopens.

Mentaliteitswijziging

Met het gebruik van afvalwater als brouwwater willen de makers aantonen dat veel technologieën voor hergebruik van grondstoffen al volwaardig en beschikbaar zijn. Er zijn volgens hen geen futuristische of magische apparaten voor nodig, maar een slim gebruik van bestaande technieken is vaak voldoende.

“Het toepassen van hergebruik vereist vooral een mentaliteitswijziging bij de industrie, die slimmer moet gaan nadenken over de processen en materialen”, stellen de makers. “Grondstofrecuperatie vergt uiteraard een inspanning en economische afweging op lange termijn. Maar in veel gevallen, zoals bij water, zal de druk op de beschikbaarheid gestaag toenemen. Hergebruik is hierbij een van de mogelijke pistes die we kunnen bewandelen.”

De UGent is niet de eerste die bier brouwt met gezuiverd afvalwater. Eerder dit jaar brouwde ook het Amerikaanse waterzuiveringsbedrijf Oregon Clean Water Services bier met afvalwater.

Bron: UGent | Foto: Luigi Rosa, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)