02-09-2015 10:21 | Door: Chris Thijssen

Eierverwerkingsbedrijf Frisian Egg in Drachten onderzoekt hoe het de eierschalen die overblijven na de verwerking beter kan benutten. Dit doet het bedrijf samen met Wageningen UR.

Dat schrijft de Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (Nom). Wekelijks gaat bij Frisian Egg 45.000 kilo eierschalen als afval de deur uit. De schalen worden afgevoerd en verwerkt in diervoeding. Dat kost geld en levert het bedrijf niets op.

Met steun vanuit het subsidieprogramma voor innovatie Fryslân Fernijt onderzoekt het bedrijf of de eierschalen kunnen worden gebruikt voor andere doeleinden.

Kalk en collageen

Zo wordt onderzocht of het velletje en de schaal van elkaar kunnen worden gescheiden. De schalen, een bron van kalk, kunnen dan worden ingezet als bodemverbeteraar of als strooisel in koeienstallen. De kalk zou de bacteriegroei remmen en de kans op uierontsteking verkleinen.

Het velletje uit de schaal bevat veel collageen. Frisian Egg ziet daarom kansen voor verkoop van dit bijproduct aan de farmaceutische industrie.

Wageningen UR gaat voor de eierverwerker onderzoek doen naar de exacte eigenschappen van de eierschalen.

Bron: NOM | Foto: 16:9clue, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)