07-09-2015 14:18 | Door: Chris Thijssen

De Beverage Industry Environmental Roundtable (Bier) presenteert een toolkit die drankproducenten bewust maakt van besparingskansen op het watergebruik.

Bier is een samenwerking van toonaangevende internationale drankproducenten die werken aan een duurzaam milieu binnen de drankensector. Merken als Bacardi, Carlsberg, The Coca-Cola Company en Heineken zijn aangesloten.

De interactieve True Cost of Water Toolkit helpt faciliteiten binnen de drankindustrie en daarbuiten bij het bepalen van de directe kosten die samenhangen met hun grootste water- en grondstoffen-intensieve processen. 

Tot vier keer hogere kosten

De organisatie is van mening dat de meeste drankbedrijven alleen de kosten van water ‘uit de kraan’ beschouwen als de werkelijke kosten van water. Volgens Bier weten bedrijven daardoor niet wat ze precies betalen aan waterverbruik.

“Nadat ze de True Cost of Water Toolkit hebben gebruikt, ontdekten verschillende bedrijven dat de werkelijke kosten van hun waterverbruik tenminste twee tot vier keer hoger ligt dan wat ze aanvankelijk dachten”, zegt Nick Martin, Water Working Group Facilitator van Bier, tegen Sustainable Brands.

Calculatiewerkblad

De toolkit, die kosteloos te downloaden is via de website van Bier, definieert een aantal processen binnen een typische drankfabriek met een hoge variabiliteit in waterkosten. Voorbeelden hiervan zijn het wassen van flessen en blikjes, het koelen van water en pasteuriseren.

Voor elk proces zijn een puntenschema en een gebruiksvriendelijk calculatiewerkblad beschikbaar. Bedrijven kunnen deze werkbladen eenvoudig invullen met hun eigen cijfers. Op die manier kunnen ze volgens Bier beter geïnformeerde keuzes maken en investeringen doen.  

Bron: Sustainable Brands, Beverage Industry Environmental Roundtable | Foto: Julien Harneis, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)