07-09-2015 13:30 | Door: Dimitri Reijerman

Witgoedfabrikant Haier heeft op de IFA-beurs een koelkast getoond met een 'slimme' deur. Het LCD-paneel in de deur maakt de inhoud van de koelkast automatisch zichtbaar, zodat het openen van de deur niet nodig is.

De koelkast, een Amerikaans 'side-by-side'-model met twee deuren, bevat een deur waarin een LCD-paneel is verwerkt. Ook zijn bewegingssensoren aan de voorzijde aanwezig. Zodra een persoon voor de koelkast komt staan, wordt het lcd in de paneeldeur transparant en de LED-verlichting geactiveerd. Zo wordt direct de inhoud van de koelkast zichtbaar.

Volgens Haier kan de transparante koelkastdeur er voor zorgen dat deze minder vaak geopend hoeft te worden. Hierdoor blijft de temperatuur in de koelkast stabiel en is er minder energie nodig om de inhoud te koelen.

Haier heeft de koelkast ook voorzien van een geautomatiseerd systeem voor het stabiel houden van de luchtvochtigheid. DIt moet er voor zorgen dat vers voedsel langer houdbaar blijft. Daarnaast kan de koelkast dankzij zijn wifi-toegangspunt via een smartphone of tablet aangestuurd worden. Haier denkt volgend jaar de futuristische koelkasten op de Europese markt te kunnen brengen.

Wijn gekoeld via magnetisme

Op de IFA-beurs toonde Haier ook een zeer stille wijnkoelkast waarbij gebruik wordt gemaakt van magnetocalorische materialen, zo meldt Digital Trends. Deze materialen kunnen warmte onttrekken als er een magnetisch veld wordt gegenereerd.

Dit koelprincipe kan tot 35 procent energiezuiniger koelen dan conventionele koelkasten. De technologie is bovendien stiller en milieuvriendelijker dan koelcompressors die met gasvormige koelmiddelen werken. Het koelsysteem werd mede ontwikkeld door de TU Delft en BASF. Haier wil de innovatieve wijnkoelkast volgend jaar op de markt brengen.

Bekijk een video waarin de werking van het koelsysteem wordt uitgelegd:

Bron: Haier, Digital Trends | Foto: Haier