07-09-2015 18:56 | Door: Chris Thijssen

Airbnb in Nederland is het aanbod van de grootste Nederlandse hotelketens in zeven jaar tijd voorbijgestreefd, zonder zelf vastgoed aan te kopen. De grens van 10 miljoen overnachtingen is in 2018 haalbaar.

Dat blijkt uit onderzoek van hotelonderzoeker Horwath HTL en het ING Economisch Bureau. Volgens de onderzoekers heeft Airbnb in Nederland een aanbod van ongeveer 15.000 accommodaties, die door particulieren te huur worden aangeboden. De grootste Nederlandse hotelketens blijven daarbij op grote afstand.

Zo heeft Van der Valk, de grootste keten in Nederland, in totaal 8.400 kamers beschikbaar. De keten wordt gevolgd door NH Hotels en Accor met respectievelijk 6.800 en 6.700 kamers.

10 miljoen overnachtingen

Door de toename van het aanbod, grotere bekendheid bij gebruikers en het wegnemen van barrières verwachten de onderzoekers dat de grens van 10 miljoen overnachtingen in 2018 is bereikt.

In hotels worden jaarlijks 30 miljoen nachten doorgebracht. Dat aantal groeit volgens de onderzoekers licht, in tegenstelling tot het aantal geboekte nachten via Airbnb.

Amsterdams fenomeen

Van de Nederlanders heeft 1 procent zijn woning al eens verhuurd. Dat aantal kan groeien, want 6 procent zegt daar toe bereid te zijn. Vooralsnog is het verhuren van woningen in Nederland vooral een Amsterdams fenomeen, menen de onderzoekers. In de hoofdstad bevinden zich 9.100 van de in totaal 15.000 Airbnb-accommodaties in Nederland.  

Uit het onderzoek blijkt verder dat de bekendheid bij toeristen toeneemt, wat bijdraagt aan een betere bezetting. Van de Belgische en Franse toeristen heeft 3 procent het afgelopen jaar een particuliere accommodatie gehuurd. Bij Duitse en Engelse toeristen ligt dit op 7 procent.

Ongelijke concurrentie

Hotels zien Airbnb veelal als oneerlijke concurrentie. Dat komt met name door gebrekkige regelgeving en handhaving rondom toeristische verhuur van woningen. Volgens de onderzoekers verandert deze situatie geleidelijk.

Gemeenten en de Belastingdienst maken meer werk van het innen van toeristen- en inkomstenbelasting bij particuliere verhuurders. Hierdoor wordt het speelveld steeds minder ongelijk, stellen de onderzoekers.

Bron: Horwath HTL en ING Economisch Bureau | Foto: Unique Hotels, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)