08-09-2015 10:27 | Door: Chris Thijssen

Het Duitse bedrijf Bilfinger Efficiency gaat vijftien locaties van FrieslandCampina verduurzamen. Naar eigen zeggen de grootste klus ooit voor energie-efficiëntie in de Europese voedingsmiddelenindustrie. 

FrieslandCampina en Bilfinger Efficiency, een Duitse leverancier van energiediensten, zijn op 7 september een strategisch partnerschap aangegaan. De organisaties gaan op groepsniveau nauw samenwerken om doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te realiseren.

“Energie-efficiëntie en duurzaamheid hebben binnen FrieslandCampina een hoge prioriteit”, zegt Hein Schumacher, CFO bij Koninklijke FrieslandCampina, in een persbericht. “Bilfinger Efficiency is een deskundige partner die ons met zijn netwerk en ervaring kan helpen om op deze vlakken verbeteringen door te voeren.”

FrieslandCampina zegt een energiebesparing van meer dan 6 procent per productlocatie te realiseren. Ook gaat de CO2-uitstoot van het concern met 40 kiloton omlaag. 

Energie-efficiëntie

De eerste stap van het partnerschap is het project Energy Consumption Reduction and Efficiency (Encore). In de eerste fase van dit project stellen de bedrijven maatregelen op, die ze vervolgens toepassen om de energie-efficiëntie op de productielocaties in Nederland en daarbuiten te verbeteren.

In het eerste kwartaal van 2015 schreef de producent een aanbesteding uit voor een programma voor het terugdringen van het energieverbruik. Vervolgens selecteerde FrieslandCampina Bilfinger Efficiency om gezamenlijk het concept en het definitieve contract te ontwikkelen.

Tebodin B.V.

Na ondertekening van de raamovereenkomst zijn de bedrijven direct gestart met de uitvoering van het optimaliseringsprogramma. Hierbij zijn verschillende ondernemingen van Bilfinger betrokken.

De belangrijkste hiervan is het Nederlandse Tebodin B.V. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor het projectmanagement.

Bron: FrieslandCampina | Foto: isamiga76, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)