18-09-2015 12:03 | Door: Chris Thijssen

De Amerikaanse topkok James Corwell maakt tonijn van tomaten. Met deze Tomato Sushi wil hij een duurzaam alternatief bieden voor tonijn, waarvan de populatie onder druk staat.

Tomato Sushi-tonijn is gemaakt van tomaten. Volgens James Corwell zijn de textuur en de smaak van de tomaat veranderd door middel van de sous vide-kooktechniek. Uiteindelijk krijgt de tonijn op basis van tomaat dezelfde hartige smaak en vlezige structuur als tonijn, zegt de Amerikaanse topkok.

Op een vismarkt in Tokio zag Corwell hoe er elke ochtend twee pakhuizen met het formaat van twee voetbalvelden vol tonijn werden leeggekocht. Hij vroeg zich af hoe de oceanen ooit aan deze vraag kunnen voldoen.

Toen hij werd uitgedaagd om vegetarische sushi voor een klant te maken, ontwikkelde de kok Tomato Sushi. Hiermee wilde hij een verschil maken voor de oceanen over de hele wereld.

Hartige smaak

Tomaten bevatten hoge niveaus van natuurlijke glutaminezuren, die verantwoordelijk zijn voor de hartige smaak van voedingsmiddelen als vlees en vis. Corwell combineerde tomaten met eenvoudige, natuurlijke ingrediënten om de natuurlijke hartige kwaliteit van tomaten te verbeteren. Hierdoor geeft de Tomato Sushi volgens hem een ‘visachtige ervaring’.

De topkok startte in 2014 een Kickstarter-campagne om de productie van Tomato Sushi te bekostigen. Hij haalde $ 21.196 op, waarmee hij het product verder ontwikkelde. Inmiddels is de 'tonijn' te koop in enkele Amerikaanse supermarkten en restaurants.

Bron: Tomato Sushi | Foto: Loozrboy, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)