25-09-2015 07:32 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers van de UGent hebben een methode ontwikkeld waarmee ze het foliumzuurgehalte in rijst kunnen behouden. Dat kan een oplossing zijn voor gezondheidsproblemen in ontwikkelingslanden.

UGent-onderzoekers van het Laboratorium voor Functionele Plantenbiologie ontwikkelden en rijstvariëteit, waarvan het folaatgehalte behouden blijft. Folaat is ook wel bekend als foliumzuur of vitamine B9.

Volgens de onderzoekers leeft ongeveer de helft van de wereldbevolking op rijst met een laag folaatgehalte. Vooral in ontwikkelingslanden leidt een tekort aan folaten tot gezondheidsproblemen, zoals bloedarmoede of een gebrekkige ontwikkeling van het ruggenmerg van een embryo.

Zuurstof en licht

De vitamine is in grote hoeveelheden aanwezig in groene bladgroenten, zoals spinazie, en in peulvruchten. Veel andere gewassen, zoals rijst en andere granen, bevatten weinig folaat. De onderzoekers wisten het folaatgehalte in de rijst al eerder te verhogen.

Net als andere vitaminen zijn folaten echter vrij onstabiele moleculen, die afbreken wanneer ze in contact komen met zuurstof, licht, vocht, verhoogde temperaturen en verandering in zuurtegraad. Daarom is het belangrijk om voedsel als groenten en fruit zo vers mogelijk te consumeren.

Niet alleen bij het bereiden van voedsel gaan vitamines verloren, maar ook bij het bewaren kan het vitaminegehalte dalen. Het folaatgehalte in rijst, die vaak lang wordt opgeslagen, neemt daardoor af.

Folaatbindend eiwit

Om dit te veranderen, ontwikkelden de onderzoekers een manier om de folaatgehaltes ook stabiel te houden bij lange bewaring van de rijst. Door de folaatmoleculen in de rijst te omkapselen met een folaatbindend eiwit, wisten de onderzoekers de folaatgehaltes te stabiliseren. 

Volgens UGent kan het gewijzigde stukje genetisch materiaal relatief gemakkelijk worden overgedragen naar populaire rijstvariëteiten. Bovendien laat de studie ook andere toepassingen toe, zoals de verhoging van andere vitamines of mineralen. Daarnaast is de methode ook toepasbaar op andere gewassen.

Bron: UGent | Foto: Simone Bosotti, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)