28-09-2015 14:14 | Door: Chris Thijssen

De Belgische bierbrouwerij Duvel Moortgat neemt een belang in Brouwerij ’t IJ. De Amsterdamse brouwerij verwacht hiermee onder andere ondersteuning op het gebied van brouwtechniek en distributie te krijgen.

Duvel Moortgat en Brouwerij ’t IJ zijn op 1 september een samenwerking gestart. Hiervoor neemt Duvel een belang in de Amsterdamse brouwerij, schrijft De Tijd. Hoe groot dat belang is, is volgens de Belgische krant niet bekend.

Volgens Brouwerij 't IJ blijven Bart Obertop en Patrick Hendrikse, de directie van de Amsterdamse brouwerij, de aandeelhouders. Ze blijven daarnaast de dagelijkse leiding over de brouwerij voeren. Ook het Amsterdamse brouwteam blijft ongewijzigd. Hetzelfde geldt voor de samenwerkingsverbanden met Amsterdamse, nationale en internationale brouwerijen.   

Brouwtechniek

Brouwerij ’t IJ produceert sinds 1985 ambachtelijke bieren en is de afgelopen jaren naar eigen zeggen flink gegroeid door de toenemende vraag uit de Nederlandse horeca en detailhandel. ’t IJ wil aan deze groeiende vraag blijven voldoen zonder daarbij zijn Amsterdamse karakter te verliezen.

Om de snelle groei te ondersteunen heeft de brouwerij ervoor gekozen om met een sterke partner in zee te gaan. Volgens de Amsterdamse bierbrouwer kan Duvel ’t IJ veel ondersteuning bieden op het gebied van zaken als brouwtechniek, distributie en financiële slagkracht, schrijft het bedrijf in een persbericht.

Transparantie

Duvel Moortgat zou op zijn beurt ook voordeel kunnen halen uit de samenwerking met de Amsterdamse brouwerij, die een aantal biologische bieren in zijn assortiment heeft. Daarnaast maakt het bedrijf bewuste afwegingen als het gaat om transportafstanden en ingrediënten.

Ook werkt de brouwerij met wegwerpglas in plaats van statiegeldflesjes. Hierdoor hoeven de flesjes niet te worden opgehaald en chemisch te worden gereinigd. Verder werkt ’t IJ samen met vrachtbedrijf Simon Loos. Deze vervoerder heeft als doel binnen enkele jaren volledig gebruik te maken van elektrische vrachtwagens in binnensteden.

Met name op het gebied van transparantie zou Duvel Moortgat kunnen leren van Brouwerij 't IJ. Volgens Rank a Brand verschaft de Belgische brouwer 'slechts beperkt informatie over een duurzaamheidsbeleid'. De vergelijkingssite gaf Duvel dan ook met een E-label. In deze laatste ranking was Brouwerij 't IJ niet opgenomen.

Bron: Brouwerij ’t IJ, Rank a Brand | Foto: Brouwerij ’t IJ