15-11-2019 11:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Noorse Ulstein heeft een emissievrij offshore schip op waterstof ontwikkeld. Met andere woorden: het schip stoot geen CO2, stikstof of fijnstof uit. Het vaartuig is inmiddels klaar voor de markt en het eerste exemplaar wordt over drie jaar opgeleverd.

Ulstein, Noorse schepenbouwer en -designer, sloeg hiervoor de handen ineen met Nedstack fuel cell technology BV. Dit Nederlandse bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van brandstofcellen en ontwikkelde het aandrijfsysteem voor het emissievrije schip.

Het schip, genaamd Ulstein SX190 Zero Emission DP2, kan worden ingezet voor verschillende offshore werkzaamheden. Dankzij de aandrijflijn op waterstof stoot het volgens Ulstein geen CO2, stikstof of fijnstof uit.

Schepen op waterstof

Ulstein is niet de enige die een schip op waterstof naar de markt brengt. Havyard ontwikkelt bijvoorbeeld ook een waterstof-aandrijflijn, dat zowel op nieuwe als bestaande schepen geïnstalleerd kan worden. Ook Toshiba test momenteel een conceptschip op waterstof.

Het eerste exemplaar van Ulstein’s schip moet over drie jaar al te water gelaten worden. Het duurzame vaartuig is nu al in staat om vier dagen lang volledig emissievrij te opereren. De snelle ontwikkelingen op het gebied van waterstofopslag en brandstofceltechnologie moeten er echter voor zorgen dat het schip in de toekomst zelfs twee weken lang emissievrij kan opereren. Na deze periode(s) kan het schip terugvallen op een meer conventioneel aandrijfsysteem, op basis van diesel.

Aandrijflijn op waterstof

De emissievrije aandrijflijn aan boord van het schip bevindt zich in een aparte machinekamer en heeft een capaciteit van 2 megawatt. Het gaat om Nedstack’s zogeheten Proton Exchange Membrane (PEM) brandstofcellen. Deze brandstofcellen zijn in staat om waterstof en lucht om te zetten in elektriciteit, warmte en water. Tijdens dit proces komen geen schadelijke uitstootgassen vrij.

De waterstof wordt onder hoge druk opgeslagen in vaten. Deze vaten worden weer opgeslagen in containers die geladen en gelost kunnen worden zoals elke andere container. Dit maakt het opslaan van waterstof aan boord een gemakkelijke operatie.

Lees ook:

Bron: Ulstein | Beeld: AdobeStock