01-07-2020 13:47 | Door: Marc Seijlhouwer

De Amerikaanse staat Californië krijgt een klein, mobiel fabriekje om afval om te zetten in waterstof. De fabriek is klimaatneutraal en kan uit een ton afval 50 kilogram waterstof per dag maken. Eind dit jaar moet de installatie klaar zijn.

Het Amerikaanse bedrijf WaysH2 maakt biogas van allerlei soorten afval. Dit gas dient vervolgens als grondstof om waterstof van te maken. Het is dezelfde methode die men nu al gebruikt om het overgrote deel van de waterstof te maken: je laat gas met water reageren en er ontstaat waterstof. Bij het proces komt CO2 vrij, en daarom is de productie niet groen.

CO2 opslaan

Maar door afval te gebruiken wordt het proces wel klimaatneutraal; de CO2 werd eerder immers in de producten gestopt. Bovendien zorgt het voor een nuttig product, terwijl het verbranden van afval weinig oplevert. Als de CO2 die vrijkomt op wordt geslagen is de techniek wel klimaatpositief, maar hier zijn geen concrete plannen voor.

Biogas maken van afval kan al langer. De innovatie van WaysH2 (met hulp van het Japanse bedrijf Japan Blue Energy Co., dat al vijftien jaar aan de techniek werkt) zit hem in het alles-in-één-karakter van de installatie. Het afval gaat er in, en er komt waterstof uit. Dat maakt het voor afvalbedrijven een toegankelijkere techniek.

Lees ook: Britse bedrijven willen afval omzetten in gas

Alle soorten afval

Welk afval de installatie in Californië gaat gebruiken is nog niet duidelijk; het zal of karton en papier verwerken, of medisch afval. De installatie kan alles aan, volgens de makers: van huishoudelijk afval tot rioolslib.

Aanvankelijk had het project samen moeten vallen met de Olympische Spelen van Tokio. Deze zouden onder andere in het teken staan van waterstof. Toen door Covid-19 de Spelen uit werden gesteld, besloot WaysH2 toch door te zetten met het project. De installatie wordt de tweede van zijn soort op aarde; de eerste staat nu al in Japan.

Lees ook: Coronavirus gooit roet in het eten van waterstofcampagne rond Spelen

Bron: Ways2H/Powermag | Beeld: WaysH2