20-11-2020 14:38 | Door: Marc Seijlhouwer

Een nieuwe manier om waterstof te maken met een magnetron laat zien hoe je met relatief simpele technieken waterstof kan maken. Dat kan ervoor zorgen dat de productie van duurzame brandstof laagdrempeliger wordt en meer bedrijven waterstof kunnen maken.

Het proces, beschreven in een paper in het tijdschrift Nature Energy, gebruikt een plaat van keramiek. Deze wordt in een magnetron gestopt, en de microgolven zorgen ervoor dat de zuurstof uit het keramiek verdwijnt. Vervolgens lieten de Spaanse onderzoekers waterdamp langs de plaat lopen. De zuurstofdeeltjes in het water trokken in het keramiek, waardoor de waterstof achterblijft en opgevangen kan worden. 

Lees ook: Nieuw materiaal maakt waterstofproductie vijftig keer sneller

Omdat het keramiek bij het proces weer zuurstof opneemt, kan het proces in principe vaak herhaald worden met hetzelfde stuk aardewerk; er is dus niet veel materiaal nodig. De methode is volgens de onderzoekers simpeler en daarmee toegankelijker dan de bekendere manieren om waterstof te maken.

Nu gebruikt men doorgaans een elektrolyzer: een apparaat dat water ontleedt met elektriciteit. Dit proces is niet erg energie-efficiënt; slechts 60 procent van de stroom die in het apparaat gaat, komt eruit als waterstof. Het keramiekproces kan veel efficiënter zijn, volgens de onderzoekers. Bovendien zijn er geen zeldzame of dure metalen nodig als katalysator; een simpel stuk aardewerk doet het werk in dit proces.

Lees ook: Studie bewijst dat van plastic waterstof kan worden gemaakt

Experimenteel

De techniek is nu nog puur experimenteel. Kan je dit proces ook zo opbouwen dat er, zoals bij grotere elektrolyzers, tonnen waterstof mee gemaakt kunnen worden? Dat moet de toekomst leren. Het onderzoek laat wel zien dat er nog genoeg te ontdekken valt over waterstofproductie. Als we in de toekomst allemaal massa’s waterstof nodig hebben, is elke manier om het te maken welkom.

Lees ook: Australië maakt waterstof uit poep en ander rioolafval

Bron: Anthropocene Magazine | Beeld: Adobe Stock