28-10-2015 07:55 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben een hydrogel met slangengif ontwikkeld die het bloedstollingsproces versnelt. Hierdoor wordt overmatig bloedverlies als gevolg van open wonden tegengegaan.

De onderzoekers van de Rice University gebruikten het middel batroxobin, slangengif dat twee soorten groefkopadders uit Zuid-Amerika produceren. Door het vloeibare middel te injecteren, wordt het bloedstollingsproces versneld. Hierdoor gaat het middel overmatig bloedverlies als gevolg van open wonden binnen 6 seconden tegen.

De wetenschappers zeggen dat de hydrogel geschikt is voor de genezing van chirurgische ingrepen bij patiënten die antistollingsmiddelen hebben ingenomen.

De nieuwe hydrogel moet bijdragen aan het grootschalige onderzoek van de Rice University om wonden te genezen door lichaamseigen weefsels aan te maken. Volgens de wetenschappers moet de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het middel goedkeuren voordat klinisch gebruik kan plaatsvinden.

In Groot-Brittannië hebben wetenschappers in een studie aangetoond dat wespengif kankercellen bestrijdt en de groei van kanker afremt. Dit moet bijdragen aan de effectiviteit van behandelingen tegen kanker. 

Bron: Rice University | Foto: Hunter Desportes, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)