29-10-2015 07:06 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld, waarmee bestaande 3D-printers met zachte weefsels en materialen kunnen printen. 

De wetenschappers van de Carnegie Mellon University hebben een 3D-printtechniek ontwikkeld die gebruikmaakt van hydrogellagen om lichaamsweefsels te printen. De onderzoekers hebben de techniek vervolgens toegepast op bestaande 3D-printers die ook voor consumenten beschikbaar zijn. Zo willen de wetenschappers 3D-geprinte lichaamsweefsels goedkoper produceren.

De 3D-printer print levende lichaamscellen in de verschillende hydrogellagen. Vervolgens versmelten de gellagen, waarna een 3D-geprint lichaamsweefsel ontstaat. De nieuwe printtechniek resulteerde in onder meer kransslagaders en dijbenen.

Door gebruik te maken van een open source systeem, moet de nieuwe 3D-printtechniek beschikbaar zijn voor andere wetenschappers die met een 3D-printer zachte en levende materialen als lichaamscellen willen printen. Volgens de wetenschappers kosten bestaande 3D-bioprinters met dezelfde functie meer dan $ 100.000.

3D-geprint hart

In een vervolgonderzoek moet de nieuwe 3D-printtechniek hartcellen in de hydrogellagen printen. Zo willen de wetenschappers een structuur ontwikkelen voor het produceren van samentrekkende hartspieren.

In Nederland hebben studenten van de TU Delft een 3D-printer ontwikkeld die dunne laagjes bacteriën print. Deze biofilms dienen als testmateriaal bij medische onderzoeken. 

Bekijk hier hoe de nieuwe 3D-printtechniek werkt.

Bron: Carnegie Mellon University | Foto: Carnegie Mellon University (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)