29-10-2015 07:52 | Door: Fitria Jelyta

Een nieuw inhalatormondstuk van het Amerikaanse bedrijf Gecko Health monitort het inhalatorgebruik en de gezondheid van astmapatiënten via een smartphone-app. Dit moet astma-aanvallen voorkomen.

De CareTRx van Gecko Health, een spin-off van de Massachusetts Institute of Technology (MIT), is een mondstuk met sensor die op veelgebruikte astma-inhalatoren past. Het mondstuk meet onder meer het inhalatorgebruik en de gezondheidsdata van astmapatiënten. 

Via een smartphone-app kunnen patiënten de opgeslagen gegevens over hun gezondheid en inhalatorgebruik inzien en delen met zorgverleners. De smartphone-app herinnert de patiënt eraan de inhalator tijdig te gebruiken. Dit verkleint volgens de ontwikkelaars het risico op astma-aanvallen. Dat zou tot minder zorgkosten leiden, omdat patiënten minder vaak een bezoek aan het ziekenhuis hoeven te brengen.

Volgens MIT lopen de zorgkosten van astmapatiënten in de Verenigde Staten jaarlijks op tot bedragen tussen de $ 700 en $ 4.000, wanneer patiënten doktersvoorschriften over regelmatig inhalatorgebruik niet naleven.

Sensoroptimalisatie

De MIT-spin-off is onlangs gekocht door het internationale farmaceutische bedrijf Teva Pharmaceuticals. Zo gaat Gecko Health de sensoren op de CareTRx optimaliseren om de gezondheid van astmapatiënten te verbeteren. 

Bron: Massachusetts Institute of Technology | Foto: Gecko Health (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)