30-10-2015 07:33 | Door: Fitria Jelyta

Het Amerikaanse Sisu Global Health heeft een goedkoop alternatief ontwikkeld om tijdens chirurgische ingrepen bloed van patiënten op te slaan. Het bloed wordt na de behandeling teruggevoerd naar dezelfde patiënt.

Dat meldt Fastcoexist. De Hemafuse van Sisu Global Health is een injectiespuit die bij hevig bloedverlies tijdens chirurgische ingrepen bloed opzuigt. Na opzuiging wordt het bloed gefilterd en opgeslagen in een bloedzak. Na de operatie wordt het bloed teruggevoerd naar de patiënt. 

Sisu Global Health wil hiermee een goedkoop alternatief bieden voor ontwikkelingslanden die geen toegang hebben tot moderne medische apparaten en gedoneerd bloed. Volgens de initiatiefnemers is het te hergebruiken apparaat van $ 11 goedkoper dan traditionele bloedbesparende technieken.

Daarnaast zou de Hemafuse veiliger en sneller in gebruik zijn dan technieken die artsen in ontwikkelingsgebieden toepassen om autotransfusies uit te voeren. Met de Hemafuse kunnen artsen het proces van opslaan en terugvoeren van het bloed naar de patiënt, binnen tien minuten uitvoeren, stelt het bedrijf.

Betere diagnostiek

Naast het goedkope autotransfusie-apparaat ontwikkelt Sisu Global Health ook een modulair centrifuge-systeem dat zonder elektriciteit bloed binnen 3 minuten kan scheiden. Hierdoor kunnen artsen diagnostische tests voor bijvoorbeeld HIV en malaria gemakkelijker uitvoeren.

Wetenschappers van de Rice University ontwikkelden onlangs een goedkoop alternatief voor diagnostisch onderzoek in ontwikkelingsgebieden. Deze microscoop maakt het aantal witte bloedcellen in bloedmonsters van patiënten inzichtelijk.

Bekijk hier meer over de Hemafuse van Sisu Global Health.

Bron: Fastcoexist, Sisu Global Health | Foto: Brian, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)