29-10-2015 18:50 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld die kanker in een vroeg stadium opspoort met enkel een druppel bloed. Binnen vijf jaar moet de test beschikbaar zijn.

De onderzoeksgroep van het Cancer Center Amsterdam (CCA) van VUmc heeft een methode ontwikkeld waarbij de bloedplaatjes van kankerpatiënten met gezonde individuen worden vergeleken. De methode bevestigt de aanwezigheid van kanker in het bloed met 96 procent zekerheid.

Daarnaast blijkt de opsporingsmethode de bloedplaatjes van patiënten te kunnen koppelen aan het orgaan waar de tumor is ontstaan. Ook toont het aan of het om een uitzaaiing gaat en welke type behandeling het meest effectief is.

De wetenschappers zeggen de nieuw ontwikkelde techniek op de meest voorkomende tumortypes te hebben getest, waardoor het breed toepasbaar is. Verder is de techniek volgens de onderzoekers een innovatieve combinatie van krachtige computeralgoritmes met de diagnostiek van kanker via het bloed.

Snel en toepasbaar

In Amsterdam richt het VUmc het CCA Liquid Biopsy Center in. Samen met internationale partners als de Harvard Medical School, verzamelt het CCA bloed van duizenden patiënten voor verdere testontwikkeling. “We werken momenteel aan een snel toepasbare bloedtest”, zegt onderzoeker prof. dr. Tom Würdinger van het CCA. “Deze is naar verwachting in 2020 beschikbaar”.

Volgens de wetenschappers kosten huidige opsporingsmethoden voor kanker, zoals scans en klassieke weefselbiopten, veel tijd en geld. Het afnemen van weefsel voor deze tests zijn vaak belastend, terwijl CT-scans alleen grotere tumoren opsporen.

Bron: VUmc | Foto: Michele. M. F., Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)