03-11-2015 18:15 | Door: Fitria Jelyta

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft de eerste verbouwde medicatiekamer geopend. Door de gebruiksvriendelijke inrichting kunnen medewerkers onder meer medicijnverspilling tegengaan.

Voor het project Medicatiekamer 2.0 wil het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in totaal 26 medicatiekamers verbouwen. Het doel hiervan is bij te dragen aan de veiligheidscultuur van het ziekenhuis voor zowel medewerkers als patiënten. 

De medicatiekamers in het project zijn onder meer ingericht volgens de informatiebehoeften van artsen en verpleegkundigen. Hierdoor weten zorgmedewerkers beter de weg te vinden in de ruimtes, waardoor de kans op medicatiefouten en medicijnverspilling wordt verkleind. Bovendien verbetert de medicatieveiligheid voor patiënten.

“De kamer is zo ingericht dat je automatisch veiliger gaat werken”, zegt Jeroen Derijks, gevestigd apotheker bij het Jeroen Bosch ziekenhuis. “Dat is waar het ons in eerste instantie om te doen was: de medicatieveiligheid voor onze patiënten verbeteren”. 

Geneesmiddelenwet

Het JBZ heeft de medicatiekamers verbouwd volgens de richtlijnen van de geneesmiddelenwet en de Joint Commission International (JCI). Het ziekenhuis zegt op dit moment twaalf medicatiekamers op die manier te hebben vernieuwd. Naar verwachting wordt het project in 2016 afgerond.

Bron: Jeroen Bosch ziekenhuis, Medicalfacts | Foto: MorgueFile, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)