04-11-2015 07:19 | Door: Fitria Jelyta

Mexicaanse onderzoekers hebben een microapparaat voor smartphones ontwikkeld, dat diabetes type 2 herkent aan de hand van speeksel. Voor de gebruiksvriendelijke diabetestest zijn geen naalden nodig.

Onderzoekers van de Mexicaanse Instituto Tecnológico de Monterrey en de Amerikaanse University of Houston hebben een smartphone-apparaat ontwikkeld dat binnen enkele seconden diabetes type 2 zichtbaar maakt in speeksel. Omdat de test geen gebruik maakt van naalden, is deze volgens de onderzoekers net zo gemakkelijk te gebruiken als een zwangerschapstest. 

Het nieuwe systeem bestaat uit een micro-apparaat dat in een smartphone wordt geïntegreerd en bijbehorende software die een biomarker in het speeksel oplicht. De verlichte biomarkers geven vervolgens aan of iemand diabetes heeft.  

Met de gebruiksvriendelijke diabetestest willen de onderzoekers vroegtijdige diagnose van diabetes type 2 voor lage inkomensgebieden mogelijk maken. Hierdoor kunnen zorgmedewerkers de ziekte tijdig behandelen, wat een hoge zorgkosten kan voorkomen.

Massaproductie

Op dit moment testen de wetenschappers een prototype van het apparaat. Daarnaast willen de onderzoekers in contact komen met partijen die massaproductie van het apparaat mogelijk kunnen maken. Het onderzoek moet binnen twee jaar zijn afgerond.

Bron: Alpha Galileo, Science Daily | Foto: Alisha Vargas via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)