04-11-2015 18:04 | Door: Fitria Jelyta

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft een duurzaam reinigingssysteem ontwikkeld voor ziekenhuisbedden. Binnen zes minuten verwijdert het robotsysteem zonder chemicaliën tot 99 procent van de aanwezige bacteriën.

Het nieuwe reinigingssysteem voor ziekenhuisbedden is ontwikkeld door het Erasmus MC in samenwerking met het Nederlandse bedrijf IMS Innovations. Volgens het consortium kan het systeem 95 tot 99 procent van de micro-organismen op ziekenhuisbedden verwijderen tijdens een wasbeurt.

De beddenwasstraat reinigt ziekenhuisbedden met behulp van precisierobots die alle onderdelen van het bed en het matras schoonmaken met heet water onder hoge druk. Binnen zes minuten kan het systeem het volledige reinigings- en droogproces van een bed doorlopen. Het ziekenhuis stelt dat de beddenwasstraat jaarlijks 50.000 bedden kan reinigen.

Daarnaast gebruikt de robotwasstraat geen zeep of chemicaliën om de ziekenhuisbedden te reinigen. Het consortium zegt bij het ontwerp rekening te hebben gehouden met milieu en duurzaamheid. Zo gebruikt het systeem volgens Erasmus MC een minimale hoeveelheid energie, water en perslucht.

Erasmus MC robotwasstraat

Belangstelling

Op dinsdag 17 november neemt het Erasmus MC de volledig gerobotiseerde beddenwasstraat officieel in gebruik. Volgens het ziekenhuis hebben andere Nederlandse zorginstellingen belangstelling getoond voor het reinigingssysteem.

Het Erasmus MC zegt de wasstraat op lange termijn te willen inzetten voor de schoonmaak van bijvoorbeeld rolstoelen en infuuspalen. 

In de Verenigde Staten maken al driehonderd ziekenhuizen gebruik van ziekenhuisrobots om ruimtes te desinfecteren. De Germ Zapping Robot van het Amerikaanse bedrijf Xenex Desinfection levert in combinatie met gebruikelijke schoonmaakmethoden tot 90 procent minder bacteriën. 

Bron: Erasmus MC | Foto: Rick Kimpel, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)