10-11-2015 09:17 | Door: Fitria Jelyta

Duitse wetenschappers hebben een apparaat ontwikkeld dat tumoren van de gehoorzenuw effectief verwijdert. De robotworm vermindert de kans op schade aan gevoelige weefsels bij het verwijderen van de tumor.

Met de Non-linear Drilling Robot (NiLiBoRo) hebben onderzoekers van het Frauenhoffer-Gesellschaft, de Technische Universität Darmstadt, Aachen University en de Universität Düsseldorf een apparaat ontwikkeld dat verschillende bewegingen maakt om tumoren aan het binnenoor te verwijderen. Het apparaat beschadigt hierbij geen gevoelige weefsels, bloedvaten en zenuwen. 

Volgens de wetenschappers kunnen bestaande driltechnieken bij het verwijderen van tumoren aan de gehoorzenuw alleen rechtlijnige bewegingen maken. Dit vergroot de kans op schade aan gevoelige weefsels en zenuwen. Met de NiLiBoRo kunnen artsen efficiënt minimaal-invasieve chirurgische behandelingen uitvoeren.

Dat betekent dat ze een veel kleinere incisie kunnen maken dan bij conventionele ingrepen. Voor de patiënt leidt dit tot een kleinere operatiewond en sneller herstel. 

Elektromagnetisch systeem

De robotworm, met een diameter van 5 millimeter, maakt verschillende bewegingen om beschadiging van de weefsels en bloedvaten bij het verwijderen van de tumor in het binnenoor te vermijden. De NiLiBoRo legt de bewegingen door middel van een elektromagnetisch volgsysteem vast. Hierdoor kunnen artsen de behandeling nauwgezet volgen en de robot aansturen om de tumor te verwijderen.

De Duitse wetenschappers werken aan het optimaliseren van het prototype van de NiLiBoRo. Naar verwachting is de miniatuurrobot binnen twee jaar gereed voor patiënttesten. 

Bron: Frauenhofer-Gesellschaft | Foto: Frauenhofer-Gesellschaft (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)