10-11-2015 18:30 | Door: Fitria Jelyta

Een nieuwe lasertechniek die bij de diagnostiek van brandwonden wordt gebruikt, leidt volgens het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam tot effectieve behandelingen en lagere zorgkosten.

De laser-doppler-imaging-techniek (LDI) maakt gebruik van laserlicht om de diepte van een brandwond in te schatten. Hierdoor kunnen artsen beter beslissen of een brandwondoperatie noodzakelijk is. Zo leidt de techniek tot een snellere wondgenezing. 

“We verwachten dat deze nieuwe methode tot een betere behandeling voor brandwondpatiënten zal leiden”, zegt Jenda Hop, promoverende onderzoeker bij het VUmc. “Bij optimaal gebruik kan dit leiden tot een zorgkostenbeheersing per gescande patiënt." Uit onderzoek van de wetenschapper blijkt dat de totale kosten voor specialistische brandwondenzorg tot 81 procent bestaan uit de kosten van het verblijf in het brandwondencentrum. 

Brandwondencentrum

Het VUmc stelt in een persbericht dat alle Nederlandse brandwondencentra naar aanleiding van het onderzoek van Jenda Hop, hebben besloten om LDI aan te schaffen en in de dagelijkse praktijk te gebruiken.

Uit een onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting bleek eerder dat brandwonden beter genezen door gebruik van een biologische pleister uit eigen huidcellen en biologisch afbreekbaar materiaal. De bio-pleister moet littekenvorming bij de genezing van brandwonden voorkomen. 

Bekijk hier de uitleg van Jenda Hop over het onderzoek met de lasertechniek:

Bron: VUmc | Foto: Naval Surface Warriors, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)