12-11-2015 12:25 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse wetenschappers hebben een 3D-printtechniek ontwikkeld, waarmee ze open ruggetjes al in de baarmoeder kunnen behandelen. Dit moet zenuwschade bij de baby voorkomen.

Dat meldt de Volkskrant. De techniek is ontwikkeld door wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Technische Universiteit Delft (TU Delft) en de Erasmus Universiteit. De techniek maakt het mogelijk om met behulp van een 3D-printer de open rug bij een ongeboren foetus af te sluiten met een siliconen kapje. 

De operatietechniek bestaat uit een naald die het siliconen kapje laag voor laag produceert, zoals een traditionele 3D-printer. De op maat gemaakte afsluiting rekt vervolgens mee met het groeiende kind.

De 3D-geprinte afsluiting moet voorkomen dat de open rug in aanraking komt met vruchtwater, wat volgens de onderzoekers schadelijk is voor de zenuwen. Zenuwbeschadiging kan leiden tot lichamelijke beperkingen. Zo kunnen kinderen in een rolstoel belanden of geen controle hebben over de blaas of darmen. 

Dierproefalternatief

Bij het onderzoek naar de nieuwe operatietechniek zeggen de wetenschappers zo min mogelijk dierproeven uit te voeren. In plaats daarvan gebruiken ze een bestaande baarmoedersimulator om op ware schaal te oefenen met het lijmen van stukjes donorhuid in een vruchtwater-achtige vloeistof.

Voor het onderzoek heeft de Stichting voor Technologische Wetenschappen (STW) een subsidie van € 50.000 beschikbaar gesteld. Het onderzoek dat de winnaars dankzij deze Open Mind-subsidie kunnen opstarten, moet volgens het LUMC binnen een jaar zijn afgerond. De onderzoekers hopen dat over vijf jaar de eerste foetus met een open rug een behandeling met de 3D-printtechniek krijgt.

Eerder hebben wetenschappers van het LUMC gebruikgemaakt van een 3D-geprint model om een gecompliceerde hartoperatie uit te voeren bij een baby van drie maanden oud. 

Bron: Volkskrant, LUMC | Foto: Dave Herholz, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)