13-11-2015 16:17 | Door: Fitria Jelyta

Robot Care Systems heeft een zorgrobot ontwikkeld die hulpbehoevende senioren ondersteunt. De robotrollator assisteert senioren bij beweging en dagelijkse routines in huis.

De Lean Elderly Assistant (Lea) van het Nederlandse bedrijf Robot Care Systems (RCS) is een robot in de vorm van een rollator. Zo assisteert de zorgrobot hulpbehoevende senioren bij het lopen en opstaan, maar ook bij dagelijkse routines als bewegingsoefeningen en het innemen van medicatie.

Volgens de ontwikkelaars laat Lea ouderen langer zelfstandig functioneren, waardoor zorgverleners meer tijd kunnen besteden aan sociale en specifieke zorgtaken.

De zorgrobot is verder in staat om afwijkingen in de dagelijkse routine op te merken en te rapporteren. Daarnaast beschikt Lea over een ingebouwd communicatiesysteem, waardoor ouderen in contact kunnen blijven met bijvoorbeeld familie en zorgmedewerkers.

Innovatieprijs

Voor de ontwikkeling van Lea heeft RCS de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015 van Rabobank gewonnen. Hiermee ontving RCS een geldbedrag van € 30.000. Dit moet helpen bij verdere ontwikkeling van de zorgrobot naar de behoeftes van de eindgebruikers.

In een project van de Europese Commissie ontwikkelt het Nationaal Ouderenfonds een gepersonaliseerde robotassistent voor ouderen. Met de verschillende smartphone-applicaties moeten hulpbehoevende senioren langer zelfstandig thuis blijven wonen. 

Bron: Herman Wijffels Innovatieprijs, Robot Care Systems