16-11-2015 15:18 | Door: Fitria Jelyta

Een nieuw algoritme van Engelse wetenschappers kan voorspellen of patiënten met diabetes binnen tien jaar een hoog risico lopen op blindheid en amputatie.  

De onderzoekers van de University of Nottingham zeggen het eerste rekenmodel te hebben ontwikkeld, dat het risico op blindheid en amputatie bij diabetespatiënten kan voorspellen. Zo willen de onderzoekers de impact van de ziekte verkleinen.

Het algoritme voorspelt het risico op blindheid en amputatie bij patiënten met diabetes type 1 en type 2. Na het invoeren van gezondheidsdata, laat het algoritme zien of een patiënt verhoogd risico heeft op zowel blindheid als amputatie binnen een periode van tien jaar.

Volgens de wetenschappers is het model niet concluderend, doordat ze niet kunnen aantonen of een patiënt na tien jaar daadwerkelijk blindheid en amputatie zal ervaren. Wel is het mogelijk om behandelingen van diabetespatiënten met een verhoogd risico op blindheid en amputatie tijdig aan te passen.

Webformulier

In het onderzoek gebruikten de wetenschappers gezondheidsdata van 455.000 diabetespatiënten die in 763 verschillende huisartsenpraktijken in Groot-Brittannië zijn ingeschreven. Hierin zijn factoren meegerekend, zoals bloeddruk en cholesterolgehalte, die invloed hebben op de gezondheid.

Daarnaast hebben de wetenschappers een webformulier ontwikkeld dat diabetespatiënten samen met huisartsen in kunnen vullen om het risico op blindheid en amputatie te bepalen. In een vervolgonderzoek willen de wetenschappers het algoritme verder ontwikkelen en testen in landen met hoge aantallen diabetespatiënten. 

Bron: University of Nottingham | Foto: Victor, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)