17-11-2015 13:38 | Door: Fitria Jelyta

Het VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA) heeft een nieuwe bestralingstechniek aangeschaft die een extreem nauwkeurige en verbeterde behandeling tegen kanker mogelijk maakt. 

Het MRIdian-bestralingsapparaat maakt voortdurend MRI-beelden tijdens de tumorbestraling, waardoor de tumor ook tijdens het bestralen zichtbaar is. Bij conventionele bestralingsapparatuur is dit volgens het VUmc CCA niet mogelijk. Het apparaat maakt extreem nauwkeurige bestralingen, waardoor schade aan het omliggende gezonde weefsel wordt beperkt.

Daarnaast is het apparaat zo in te stellen dat het alleen straling afgeeft wanneer de tumor precies in beeld is, waardoor de patiënt minder bestraling nodig heeft. Het ziekenhuis zegt dat een groot deel van de patiënten de radiotherapie binnen twee weken kan afronden, in tegenstelling tot conventionele apparatuur waarbij de behandeling vier tot zes weken duurt.

Het VUmc stelt dat de nieuwe bestralingstechniek kan leiden tot een hogere levensverwachting en een verbeterde levenskwaliteit. Het ziekenhuis verwacht jaarlijks ruim 300 patiënten met tumoren in de borst en/of buik, zoals longkanker, blaaskanker, prostaatkanker en endeldarmkanker met de MRIdian te behandelen. In het voorjaar van 2016 behandelt het VUmc de eerste patiënten met de MRIdian-techniek.

MRIdian bestralingstechniek radiotherapie

Geen bijwerkingen

Met de nieuwe bestralingstechniek zegt het VUmc de bestralingsgebieden in het lichaam dagelijks te kunnen aanpassen om nauwkeurige bestraling mogelijk te maken. Bovendien kan het apparaat zonder schadelijke bijwerkingen een hogere bestralingsdosis geven aan de tumor.

Het VUmc is naar eigen zeggen het eerste medisch centrum in Europa waar het apparaat in gebruik wordt genomen. Het MRIdian-bestralingsapparaat van de Amerikaanse fabrikant ViewRay is in de kelder van het ziekenhuis geïnstalleerd. 

Bekijk hier een korte impressie van de intakeling van het MRIdian-bestralingsapparaat op het VUmc. 

Bron: VUmc | Foto: ViewRay (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)