18-11-2015 18:35 | Door: Fitria Jelyta

Op het dak van Woonzorgcentrum de Benring in de Gelderse plaats Voorst komen 512 zonnepanelen. De panelen zijn er gekomen via de crowdfundingactie ZonOpZorg.

Het ZonOpZorg-initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, woningcorporatie Habion en platform Zonnepanelendelen heeft binnen vijf weken € 160.000 ingezameld voor 512 zonnepanelen op woonzorgcentrum de Benring. Zo kan het zorghuis zelf elektriciteit opwekken voor 45 procent van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik.

Volgens het consortium maken de zonnepanelen een vermindering van 45 procent op de energierekening en een besparing van € 170.000 aan energielasten over 25 jaar mogelijk.

Met de crowdfundingacties van ZonOpZorg wil het consortium zoveel mogelijk zorghuizen in Nederland voorzien van zonnepanelen. Volgens de initiatiefnemers zijn zorghuizen met zonnepanelen in Nederland nog vrij schaars, terwijl ze relatief veel energie gebruiken.

Meer zorghuizen met zonnepanelen

Na het eerste project met zorghuis de Benring zijn de initiatiefnemers van ZonOpZorg van plan om twee andere zorghuizen in Zwolle en Loenen aan de Vecht van zonnepanelen te voorzien. Het consortium heeft inmiddels de voorinschrijving voor aankomende projecten geopend.

Woonzorgcentrum de Benring plaatst begin 2016 de 512 zonnepanelen die door ZonOpZorg zijn gefinancierd.

Bron: Urgenda - Habion - Zonnepanelendelen | Foto: Urgenda - Habion - Zonnepanelendelen (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)