19-11-2015 09:27 | Door: Fitria Jelyta

NXP Semiconductors heeft een platform ontwikkeld dat medicijninname bij patiënten met onder meer chronische ziektes kan monitoren. Het platform bestaat uit medicijnverpakkingen met sensoren.

De NHS315x is een platform dat medicijninname bijhoudt. Het systeem van NXP Semiconductors bestaat uit een sensor die op plastic pilverpakkingen of op pilflesjes het exacte tijdstip van medicijninname bijhoudt. Deze informatie wordt opgeslagen via een smartphone die de gebruiker op de verpakking aansluit.

Patiënten met bijvoorbeeld chronische ziektes kunnen de informatie over medicijninname vervolgens delen met artsen en zorgmedewerkers. Volgens NXP moet het platform patiënten ondersteunen bij regelmatige inname van verschillende medicijnen. Zo moet het platform en de 'slimme' verpakking met sensor bijvoorbeeld ouderen eraan herinneren om hun medicijnen tijdig in te nemen.

Veel patiënten die een langdurige medicijnbehandeling ondergaan hebben volgens NXP moeite met het bijhouden van medicijninname. Dit kan het herstel van hun gezondheid nadelig beïnvloeden, stelt de Nederlandse chipfabrikant.

Verder ontwikkelen

NXP zegt samen te werken met farmaceutische organisaties, verpakkingsbedrijven, softwareontwikkelaars, maar ook publieke en private investeerders om het platform verder te ontwikkelen.

Het concept wordt voor het eerst gepresenteerd op de Active Intelligent Packaging Industry Association (AIPIA) World Congress op 18 en 19 november in Utrecht.

Eerder heeft de Nederlandse chipfabrikant technologie aangekondigd die nuttig kan zijn voor zelfrijdende auto’s en ‘connected’ voertuigen.

Bron: NXP Semiconductors | Foto: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)