20-03-2013 14:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De universitaire ziekenhuizen in Nederland hebben afspraken gemaakt om voor 2030 een energiebesparing van 50 procent te realiseren. Deze besparing kan €20 mln per jaar opleveren.

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) zocht samen met alle acht universitaire ziekenhuizen naar mogelijkheden voor verduurzaming. Daaruit bleek dat de ziekenhuizen ten opzichte van 2005 50 procent energie kunnen besparen. Dit kan hen per jaar €20 mln opleveren. De NFU en de ziekenhuizen willen deze besparingen voor 2030 realiseren.

Dit initiatief is opmerkelijk, omdat duurzaamheid over het algemeen juist weinig aandacht krijgt in de zorgsector. Uit onderzoek van DuurzaamBedrijfsleven.nl bleek dat 21 van de 47 onderzochte zorggroepen - instellingen zoals verpleeg- en verzorgingshuizen – in hun jaarverslagen niets vermelden over duurzaamheid. Bij ziekenhuizen werd ditzelfde beeld geconstateerd.

 

Energie-efficiënte

 

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is inmiddels begonnen met het uitbesteden van het verschonen van beddengoed. De verwachting is dat externe partijen hierdoor zelf op zoek gaan naar de meest energie-efficiënte aanpak.

Ook het VUmc in Amsterdam heeft al concrete maatregelen genomen. Zij zijn overgestapt naar een nieuwe koelmethode met water uit het Nieuwe Meer. Dankzij deze maatregel werd er vergeleken met een traditionele koelinstallatie een CO2-reductie van 50 procent gerealiseerd.

Vorige week presenteerde het Green Team – een team van zeven duurzaamheidexperts – een lijst adviezen om het St. Elizabeth Ziekenhuis in Tilburg te verduurzamen. Implementatie van die adviezen zou per jaar een besparing van €800.000 aan energie en afvalverwerking kunnen opleveren.

 

Samenwerking

 

De ziekenhuizen willen alles op alles zetten om de besparingen te realiseren. In het kader van de Meerjaren Afspraken Energie Efficiency (MJA3) hebben ze afgesproken om intensiever met elkaar en het bedrijfsleven te gaan samenwerken. Deze afspraken zijn inmiddels aangeboden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een van de mogelijkheden van samenwerkende ziekenhuizen is om hun apparatuur te delen om energie te besparen. De start-up Floow2 is namelijk bezig met het opzetten van een online platform waarop zorginstellingen apparatuur onderling kunnen huren en verhuren.

Bron: NFU

Foto: Wikimedia Commons