20-11-2015 07:45 | Door: Fitria Jelyta

Een Belgische start-up heeft een slimme armband ontwikkeld die ouderen in staat stelt om langer zelfstandig te wonen. Hiermee kunnen senioren gemakkelijk contact opnemen met zorgmedewerkers in geval van nood.

De Zembro Bracelet Smart Watch is ontwikkeld door de Belgische start-up Uest in samenwerking met het internationale nano-elektronica onderzoekscentrum Imec. Met de zorgwearable kunnen ouderen gemakkelijk in contact komen met bijvoorbeeld familieleden en zorgmedewerkers in geval van nood.

De zorgwearable werkt als een smartphone zonder knoppen. Zo maakt Zembro gebruik van een gps en slimme algoritmes die noodsituaties kunnen detecteren, zoals een plotse val. Na het opladen van de batterij is de waterafstotende wearable 24 uur lang gedurende tien dagen te gebruiken. Door de Zembro te koppelen met een smartphone-app blijven zorgmedewerkers en familieleden op afstand op de hoogte van de eventuele zorgbehoeften van thuiswonende ouderen.

Zembro bracelet

Zorgrobots voor senioren

In Nederland heeft het bedrijf Robot Care Systems een zorgrobot ontwikkeld die hulpbehoevende senioren ondersteunt bij onder meer lichaamsbeweging en dagelijkse routines in huis. Voor de Lean Elderly Assistant (Lea) heeft Robot Care Systems de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015 van Rabobank gewonnen en daarmee een geldbedrag van € 30.000 voor verdere ontwikkeling.

In een ander project werkt het Nationaal Ouderenfonds samen met de Europese Commissie aan een gepersonaliseerde robotassistent voor ouderen. De elektronische butler moet ouderen in staat stellen langer zelfstandig te wonen. 

Bron: Imec | Foto: Petra Bensted, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)