23-11-2015 17:49 | Door: Aveline Bies

Een genetische test kan voorspellen of een chemotherapie uit de groep van fluoropyrimidines veilig is voor een patiënt. Hierdoor kunnen ernstige bijwerkingen bij de patiënt worden voorkomen.

Fluoropyrimidines worden vaak gebruikt om kanker te bestrijden, vooral bij borstkanker, dikke darmkanker, maagkanker en hoofdhalskanker. Per jaar krijgen wereldwijd 100.000 patiënten een van deze middelen toegedient. Vijf procent van de kankerpatiënten krijgt een toxische reactie wanneer zij behandeld worden met een chemotherapie uit de groep van fluoropyrimidines. De reactie kan zo heftig zijn dat deze bij één op de tien patiënten lijdt tot de dood.

Defect enzym

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek ontdekten dat de toxische reactie optreedt bij mensen die een bepaald defect enzym hebben waardoor zij het medicijnen niet goed kunnen afbreken. Dit defecte enzym kan via een eenvoudige genetische test worden achterhaald. Met deze test is al onderzoek gedaan. Hierdoor daalde het percentage patiënten dat ernstige bijwerkingen kreeg van de medicijnen sterk. Sterfte als gevolg van een toxische reactie bleef uit.

Schellens, leider van het onderzoek, zegt: “Voor de test is niet meer nodig dan een klein buisje bloed. Als je bij patiënten vooraf deze genetische test uitvoert, ben je uiteindelijk minder kwijt aan zorgkosten dan als je alle patiënten standaard behandelt en het risico op toxiciteit plus de kosten van de behandeling van de ernstige bijwerkingen voor lief neemt.”

Patiënten met een grote kans op een toxische reactie op de chemotherapie kunnen een eenvoudige alternatieve behandeling krijgen: de helft van de gewone dosis.

Bron: MedicalFacts, Foto: Jenny Mealing, via Flickr (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)