26-11-2015 12:24 | Door: Fitria Jelyta

Een Nederlandse wetenschapper wil op basis van hartslagpatronen een detectiealgoritme ontwikkelen dat verschillen in typen epilepsieaanvallen signaleert. Dit moet de zorg voor epilepsiepatiënten verbeteren.

Judith van Andel, promoverend onderzoeker bij Universiteit Utrecht, heeft op basis van hartslagpatronen de verschillen in nachtelijke epilepsieaanvallen aangetoond. Voor haar onderzoek gebruikte Van Andel een nieuw sensorsysteem met onder meer een optische hartslagsensor en een hersenfilmpje (EEG) om data bij patiënten met epilepsie te meten.

Uit het onderzoek bleek dat bij aanvallen die direct aandacht nodig hebben, een hogere hartslag langer hoog blijft. Dit gegeven moet leiden tot de ontwikkeling van een beter functionerend detectiealgoritme, dat ervoor zorgt dat mantelzorgers niet onnodig worden gewekt. Bestaande detectiesystemen wekken mantelzorgers ook voor kleinere aanvallen, waarbij de patiënt geen directe hulp of verzorging nodig heeft.

Het onderzoek van Van Andel draagt bij aan de ontwikkeling van de zogeheten Nightwatch, een handzaam systeem dat volgens de ontwikkelaars betrouwbare waarschuwingen geeft bij levensbedreigende epilepsieaanvallen. Dit systeem heeft de vorm van een armband die verzorgers waarschuwt om de benodigde zorg aan de patiënt te verlenen.

Geschikt voor thuissituaties

De Nightwatch wordt op dit moment getest in het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/Maastricht UMC+, SEIN en Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) Hersencentrum. Uit de test moet blijken of het waarschuwingssysteem geschikt is voor gebruik in thuissituaties.

Met de Nightwatch willen de ontwikkelaars bijdragen aan de verbetering van zorg voor vooral kinderen en mensen met een verstandelijke beperking met epilepsie. 

Bron: Kempenhaeghe, UMC Utrecht | Foto: Tim Sheerman-Chase, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)