03-12-2015 07:28 | Door: Fitria Jelyta

Belgische wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld om het productieproces van biotechmedicijnen goedkoper en sneller te laten verlopen door gebruik te maken van gewassen.

De wetenschappers van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben een techniek ontwikkeld om therapeutische eiwitten te produceren in plantenzaden.

Met de GlycoDelete-technologie verwijderen de wetenschappers plantsuikers, die een afweerreactie van de door planten geproduceerde biotechmedicijnen kunnen veroorzaken. Dit maakt het mogelijk om de geneesmiddelen goedkoper en sneller te produceren door gebruik te maken van plantenzaden.

Volgens de onderzoekers hebben therapeutische eiwitten een belangrijke rol bij de productie van antilichamen, die infectieziektes als griep of ebola moeten bestrijden. De wetenschappers zeggen verder dat de eiwitten de laatste tien jaar meer worden gebruikt voor het behandelen van kanker, autoimmuunziektes en infectieziektes.

Epidemie tegengaan

Bovendien kunnen de plantenzaden de antilichamen jarenlang goedkoop bewaren, waardoor de antilichamen snel en in grote hoeveelheden beschikbaar zijn bij een uitbraak van infectieziektes zoals griep of ebola, zo stellen de onderzoekers in een persbericht.

De productie van biotechmedicijnen in de vorm van therapeutische eiwitten is tot op heden alleen mogelijk door gebruik te maken van micro-organismen en zoogdiercellen. De wetenschappers zeggen echter dat de productieprocessen van antilichamen in zoogdiercellen veelal erg duur en tijdrovend zijn. 

Bron: Universiteit Gent | Foto: Idaho National Laboratory, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)