04-12-2015 12:16 | Door: Fitria Jelyta

Roemeense wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de effecten van grafeen op gebitscellen. Hieruit blijkt dat het lichtgewicht materiaal kan bijdragen aan de verbetering van tandvullingen.

Wetenschappers van verschillende universiteiten in Roemenië en Basseterre, een hoofdstad in de Caraïbische eilandstaat Saint Kitts en Nevis, hebben onderzoek gedaan naar de toxiciteit van grafeen op gebitscellen.

Hieruit blijkt dat grafeen oxide, een vorm van het lichtgewicht materiaal, de minst schadelijke grafeenvorm is voor de stamcellen in het gebit. Op basis van deze bevinding willen de onderzoekers grafeen inzetten om tandvullingen te verbeteren.

Volgens de wetenschappers bestaan huidige tandvullingen uit een mix van metalen materialen, zoals koper, kwik, zilver en tin, of uit een mengsel van gepoederd glas en keramisch materiaal. De onderzoekers zeggen dat traditionele metalen vullingen vaak niet sterk genoeg zijn. Door gebruik te maken van grafeen, zijn tandvullingen volgens de wetenschappers tweehonderd keer sterker dan de traditionele vullingen.

Daarnaast zouden tandvullingen van grafeen, in tegenstelling tot de metalen vullingen, bestand zijn tegen tanderosie. In een vervolgonderzoek gaan de wetenschapers de tandvullingen uit grafeen testen in het gebit. Hieruit moet blijken of de grafeenvorm veilig is voor gebruik als tandvulling. 

Bron: Phys.org, Elsevier | Foto: Partha S. Sahana, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)