04-12-2015 10:38 | Door: Aveline Bies

Een nieuwe therapie, met een combinatie van behandelmethodes, zou een van de meest agressieve hersentumoren twee keer zo effectief bestrijden. 

Dit schrijft MedicalXpress. De nieuwe therapie, ontwikkeld door onderzoekers van het Centre for Medical Radiation Physics van de Australische University of Wollongong, combineert drie conventionele methodes: radiotherapie, chemotherapie en een combinatie van medicijnen.

Uit proeven blijkt dat de therapie, vergeleken met therapie met uitsluitend radiotherapie, meer dan het dubbele aantal tumorcellen in hooggradige gliomentumoren doodt. Hooggradige gliomen zijn tumoren met kenmerken van kwaadaardigheid of ongeremde groei.

90 procent bestrijden

De medicijnen maken tumorcellen gevoeliger voor radiotherapie en remmen de groei van tumorcellen af nadat de radiotherapie is toegepast. De combinatietherapie maakt het mogelijk om radiostraling effectiever te doseren en de tumor beter te treffen. Hierdoor kan volgens onderzoekers met een kleinere dosis 90 procent van de tumor effectief worden bestreden. Daarnaast worden bij-effecten gereduceerd. 

Wanneer de nieuwe therapie succesvol op andere soorten kanker bij dieren is getest, kan de therapie in de toekomst ook bij het bestrijden van andere soorten bij mensen kunnen worden ingezet. Een bijkomend voordeel is dat gewone bestralingsmachines kunnen worden gebruikt, waardoor ziekenhuizen geen nieuwe apparatuur hoeven aan te schaffen.

Bron: Medicalexpress | Foto: IAEA Imagebank, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)