07-12-2015 07:30 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers hebben een slim wondverband ontwikkeld dat zorgmedewerkers tijd bespaart bij de wondverzorging van patiënten.

De onderzoekers van het Ierse Tyndall National Institute, het Vlaamse Fleming Medical en het Nederlandse Holst Centre hebben een slim wondverband ontwikkeld dat over een miniatuursensor beschikt. De sensor in deze DermaTrax geeft via een draadloze verbinding informatie over de temperatuur, de hoeveelheid vocht, de PH-waarde en mogelijke infecties van de wond aan de verpleger.

Volgens de onderzoekers laat de DermaTrax wondgenezing gemakkelijker en efficiënter verlopen voor zowel de patiënt als de zorgmedewerker. Door gebruik te maken van de sensor, hoeft een verpleegkundige het verband niet te verwijderen om te zien of de wond goed geneest. 

DermaTrax Fleming Medical

Dit werkt niet alleen efficiënter, maar draagt ook bij aan het wondherstel. De onderzoekers stellen dat ziekenhuizen hierdoor flink op tijd en zorgkosten kunnen besparen. 

Bron: Tyndall National Institute | Foto: Hoofdafbeelding: DLG Images, Creative Commons, In tekst afbeelding: Fleming Medical (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)