08-12-2015 09:05 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben uit hydrogel slimme, rekbare pleisters gemaakt die geneesmiddelen in het lichaam toedienen. Dit moet huidaandoeningen en wonden beter herstellen.

Wetenschappers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontwikkelden een pleister uit rekbare hydrogel, die is voorzien van temperatuursensoren, LED-lampen, een medicatiereservoir en draden om geneesmiddelen in het lichaam toe te dienen.

Volgens de wetenschappers is de slimme pleister direct toepasbaar om de genezing van huidaandoeningen en brandwonden te verbeteren. In tegenstelling tot conventionele materialen voor pleisters en wondverbanden, beweegt de hydrogel mee met bewegende gewrichten, zoals ellebogen en knieën. Zo verschuift het wondverband niet wanneer het lichaam beweegt.

Het rekbare wondverband geeft via de sensoren aan wanneer de lichaamstemperatuur verandert. Vervolgens kan het systeem via het medicatiereservoir en de draden het geneesmiddel in het lichaam toedienen om herstel van de huidaandoening te bevorderen. Wanneer het geneesmiddel opraakt, branden de LED-lampjes als waarschuwing.

Inwendig gebruik

Voor de slimme pleister hebben de onderzoekers een hydrogel, die voornamelijk uit water bestaat, gemengd met geselecteerde biopolymeren. Het materiaal is hierdoor zacht en rekbaar genoeg om op huidoppervlaktes aan te brengen.

Naast de toepassing op huidoppervlaktes zeggen de wetenschappers het materiaal ook te testen voor het inwendig toedienen van medicatie in het lichaam, zoals bij glucosesensoren of bij het toedienen van medicatie in de hersenen. 

In een ander project hebben Europese onderzoekers een slim wondverband ontwikkeld dat over een miniatuursensor beschikt. Deze sensor geeft via een draadloze verbinding informatie over de temperatuur, de hoeveelheid vocht, de PH-waarde en mogelijke infecties van de wond. 

Bekijk hier meer over de rekbare hydrogel-pleister van de MIT. 

Bron: MIT | Foto: MIT (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)