08-12-2015 18:30 | Door: Fitria Jelyta

Een Nederlandse onderzoeker presenteert een nieuwe en patiëntvriendelijker operatietechniek, waarmee endeldarmkanker volledig wordt verwijderd.

Dat schrijft Zorg en Ziekenhuiskrant. Simone Velthuis, arts-assistent chirurgie en onderzoeker heeft in haar proefschrift een combinatie van twee operatietechnieken beschreven. In tegenstelling tot de traditionele endeldarmoperatie, is de nieuwe techniek gemakkelijker uit te voeren bij relatief laag gelegen endeldarmtumoren en patiënten met een ernstig overgewicht.

De operatietechniek bestaat uit een combinatie van een kijkoperatie via de buik en via de anus. De kijkoperaties worden uitgevoerd door twee chirurgen. Volgens Velthuis leidt de combinatietechniek tot een verkorte operatietijd, waardoor de patiënt minder lang onder narcose is.

Daarnaast wordt de tumor theoretisch beter weggehaald, zijn er minder blaas- en impotentieproblemen, en is er mogelijk minder kans op terugkeer van de kanker. De ontwikkeling van kijkoperaties heeft ertoe geleid dat patiënten een minder groot wondoppervlak hebben, waardoor een sneller herstel mogelijk is, zo stelt de onderzoeker.

Verdere toepassing

In het promotieonderzoek wil Simone Velthuis andere chirurgen kennis laten maken met de nieuwe techniek om endeldarmkanker te behandelen. De operatietechniek is voor het eerst toegepast in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

Bron: Zorg en Ziekenhuiskrant | Foto: Phalinn Ooi, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)