14-12-2015 07:03 | Door: Aveline Bies

Britse onderzoekers hebben een marker ontwikkeld die aangeeft hoeveel kans mensen hebben op reumatoïde artritis, zelfs zestien jaar voordat de ziekte merkbaar is. Hierdoor is een effectievere en vroege behandeling mogelijk.

Reumatoïde artritis (RA) is een gewrichtsontsteking. De onderzoekers van het Kennedy Institute of Rheumatology van Oxford University ontdekten dat een bloedtest voor antilichamen die het eiwit Tescascin-C herkent, laat zien bij wie de ziekte kan optreden. 

Wanneer ontsteking optreedt in het lichaam, veranderen sommige eiwitten tijdens een proces dat citrullinatie wordt genoemd. Deze verandering kan een reactie in het immuunsysteem oproepen, dat de veranderde eiwitten ziet als antilichamen. Dit veroorzaakt rheumatoide arthritis.

Eerder behandelen

Het is bekend dat Tenascin-C in hoge mate aanwezig is in de gewrichten van mensen met RA. De onderzoekers keken of dit eiwit was gecitrullineerd. En zoja, of het een doel was voor auto-antilichamen die het lichaam aanvallen in RA. Deze techniek blijkt 98 procent accuraat.

De ontdekking dat de antilichamen aanwezig zijn, soms al zestien jaar voordat de ziekte actief wordt, is een extra test om de accuraatheid van andere testen te ondersteunen. De vroege vaststelling is belangrijk omdat een vroege behandeling nu effectiever kan zijn.

Bron: Medicalxpress | Foto: Thirteen of Clubs, via Flickr (Creative Commons)