16-12-2015 09:15 | Door: Fitria Jelyta

Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft de eerste operatie uitgevoerd met de Da Vinci operatierobot. Hiermee wordt de behandeling van oncologische patiënten verbeterd.

De operatierobot Da Vinci maakt het mogelijk om langdurig precisiewerk op moeilijk bereikbare plaatsen uit te voeren met betere uitkomsten, minder bijwerkingen en een kleinere kans op complicaties tot gevolg. Dat stelt het Martini Ziekenhuis.

Met de operatierobot kunnen chirurgen, urologen en gynaecologen minimaal invasieve operaties uitvoeren. De robot wordt voornamelijk ingezet bij de behandeling van oncologische patiënten. Zo heeft een speciaal operatieteam de eerste prostaatoperatie uitgevoerd met de operatierobot. Het ziekenhuis zegt in de loop van het jaar ook operaties bij darmkanker en verzakkingsproblematiek met de robot uit te voeren.

Het Martini Ziekenhuis heeft bij het gebruik van de operatierobot versterking gekregen van de maatschap Urologie door Bart Schrier, een expert en opleider op het gebied van robotchirurgie. Naast het aantrekken van chirurgische expertise, heeft het ziekenhuis een convenant gesloten met de Martini Klinik uit Hamburg, het grootste prostaatcentrum van Europa.

Minder ingrijpende behandeling

“Door het gebruik van nieuwe en verbeterde technieken willen wij de best mogelijke zorg blijven bieden; zorg die waar mogelijk minder ingrijpend is voor de patiënt”, zegt Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis. “Daarom hebben we onlangs geïnvesteerd in een operatierobot”.

Eerder heeft het Isala Hartcentrum in Zwolle de eerste hartklepvervangende operatie uitgevoerd met behulp van de Da Vinci-robot. 

Bron: Martini Ziekenhuis | Foto: Eduardo Garcia Cruz, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)