21-12-2015 07:40 | Door: Fitria Jelyta

Het Lumc heeft een conserveringsmiddel ontwikkeld dat minder schadelijk is voor mens en milieu. Hierdoor blijven lichamen waarop chirurgische vaardigheden geoefend worden langer houdbaar.

Dries van Dam, een conservator van het Anatomisch Museum van het Leids Universitair Medisch Centrum (Lumc) heeft een conserveringsmiddel ontwikkeld dat minder schadelijke stoffen bevat dan traditionele methodes.

Het nieuwe conserveringsmiddel maakt het mogelijk om weefsel jarenlang houdbaar en natuurgetrouw te houden, waardoor chirurgiestudenten vaker en realistischer anatomische en chirurgische vaardigheden op lichamen kunnen oefenen.

Zo bevat het middel, in tegenstelling tot huidige conserveringsmiddelen, minder chemicaliën als formaldehyde en fenol. Hierdoor is de zogenoemde ‘Fix for Life’-methode volgens de conservator minder schadelijk voor mens en milieu.

Minder proefdieren

Daarnaast zegt de ontwikkelaar dat Fix for Life het gebruik van proefdieren kan verminderen. “Studenten kunnen hun eigen rat met Fix for Life balsemen en gedurende hun opleiding bij zich houden, waardoor zij hun geconserveerde ratten meerdere keren kunnen gebruiken voor anatomiestudie en het oefenen van biotechnische vaardigheden”, zegt Van Dam.

De nieuwe fixatiemethode wordt nu al in het Lumc gebruikt en in verschillende universiteiten zijn pilotprojecten met het middel aan de gang. Volgens het Lumc hebben ook grote universiteiten in de Verenigde Staten interesse getoond om het middel te gebruiken. 

Bron: Lumc | Foto: COD Newsroom, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)