24-12-2015 16:10 | Door: Fitria Jelyta

Een Spaans bedrijf werkt aan een patiëntvriendelijke methode om darmkanker snel, gemakkelijk en goedkoop te detecteren via het bloed. De vroegtijdige detectie draagt bij aan de kans op genezing.

Het Spaanse bedrijf Advanced Wave Sensors (AWSensors) ontwikkelt binnen een project van de Europese commissie, een nieuwe technologie om de liquide biopsie van darmkanker mogelijk te maken. Dit doet het sensorbedrijf samen met het Britse Destina Genomics en Europese onderwijsinstellingen.

De zogenoemde Liqbiopsens-techniek maakt gebruik van bloeddruppels, waardoor de liquide biopsie in tegenstelling tot de traditionele weefselbiopsie, minimaal invasief wordt uitgevoerd. Het nieuwe detectiesysteem maakt gebruik van een microsensortechnologie die met 95 tot 100 procent nauwkeurigheid actuele analyses maakt van kanker-DNA in het bloed. Volgens de wetenschappers maakt de nieuwe methode een simpele, goedkope en vroegtijdige diagnose van darmkanker mogelijk.

Binnen 30 tot 60 minuten detecteert de patiëntvriendelijke opsporingsmethode de aanwezigheid van darmkanker. Daarnaast kan de liquide biopsietechniek mogelijke verspreiding van de ziekte monitoren, waardoor artsen de effectiviteit van behandelingen kunnen verhogen. Dit moet volgens de wetenschappers bijdragen aan de kans op genezing.

Subsidie van € 2,7 mln

De Europese Commissie heeft voor het Liqbiopsens-project een bedrag van € 2,7 mln vrijgemaakt. Hiermee gaan de initiatiefnemers de nieuwe methode de komende drie jaar testen op bloedmonsters van patiënten met darmkanker.

In het Amsterdamse VUmc hebben wetenschappers een nieuwe techniek ontwikkeld die kanker in een vroeg stadium opspoort met enkel een druppel bloed. Deze opsporingsmethode blijkt de bloedplaatjes van patiënten te kunnen koppelen aan het orgaan waar de tumor is ontstaan. Binnen vijf jaar moet de test beschikbaar zijn. 

Bron: AWSensors, Phys.org | Foto: Mark M Newell PhD, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)