08-01-2016 13:25 | Door: Fitria Jelyta

Het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht maakt sinds kort gebruik van een energiezuinige waterzuiveringsinstallatie die zoutvrij water produceert voor het schoonmaken van medische apparatuur.

Het Duitse bedrijf Grünbeck heeft een waterzuiveringsinstallatie ontwikkeld voor het produceren van gedemineraliseerd water, ook wel demiwater genoemd. Dit zoutvrije water wordt in onder meer ziekenhuizen gebruikt om medische instrumenten grondig te reinigen. De zogenoemde Reverse Osmosis-installatie van Grünbeck beschikt over een filter dat naast opgeloste zouten, ook bacteriën, kiemen en opgeloste organische substanties uit het water verwijdert.

Door gebruik te maken van energiezuinige pompen, verbruikt de installatie per kubieke meter water minder energie om demiwater te produceren dan veelgebruikte waterzuiveringsinstallaties. Volgens Grünbeck levert de Reverse Osmosis tot 30 procent energiebesparing. Daarnaast maakt de installatie 80 procent meer zoutvrij water aan dan de traditionele waterzuiveringsinstallaties en is het systeem door toepassing van slimme software zelfsturend.

De Reverse Osmosis is in Nederland voor het eerst in het UMC Utrecht geïnstalleerd. De installatie werd volgens de ontwikkelaars binnen zes weken opgeleverd. Naast het installeren van de Reverse Osmosis, was Grünbeck ook verantwoordelijk voor het demonteren van de gebruikte waterzuiveringssysteem in het ziekenhuis. 

Grunbeck Reverse Osmosis

Bron: Grünbeck | Foto: Hoofdafbeelding: anton petukhov, Creative Commons, Voetafbeelding: Grünbeck (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)