09-01-2016 09:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Engelse wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld dat een bloedvataandoening in de hersenen effectiever moet behandelen, waardoor de kans op genezing vergroot.

De wetenschappers van de Oxford University en de John Radcliffe Hospital hebben naar eigen zeggen een apparaat ontwikkeld dat een aneurysma in de hersenen effectiever behandelt. Volgens de wetenschappers kunnen veel patiënten met een hersenaneurysma niet worden behandeld met de veelgebruikte behandelingstechnologie.

De zogenoemde Oxford Endovascular maakt het mogelijk om de hersenaandoening bij de patiënten preciezer te behandelen. Zo kunnen chirurgen het apparaat op de juiste locatie van het aneurysma plaatsen, waardoor de behandeling veiliger en effectiever wordt uitgevoerd. Daarnaast moet het apparaat, in tegenstelling tot de traditionele methode, dieper gelegen bloedvaten kunnen bereiken.

Bij een aneurysma in de hersenen vindt een verwijding in een deel van de bloedvaten plaats. De wanden van de bloedvaten kunnen daardoor opzwellen en bij scheuring van het bloedvat kunnen patiënten ernstige hersenbeschadiging oplopen of overlijden.

€ 2,7 mln

De Oxford Endovascular bestaat uit een legering van metaal die in de bloedvaten van de hersenen past. Tijdens een operatie wordt het kleine apparaat in een katheter geplaatst en in de hersenen gebracht. Vervolgens maakt het systeem het mogelijk om het bloed van het aneurysma weg te houden en de kans op genezing te vergroten.

De wetenschappers van de Oxford University hebben € 2,7 mln ontvangen van de investeringsmaatschappij Oxford Sciences Innovation PLC, het Isis Fund van de Oxford University en private investeerders. Hiermee willen de wetenschappers klinisch onderzoek starten om het apparaat uiteindelijk wereldwijd toepasbaar te maken. 

Bron: Oxford University | Foto: Army Medicine Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)