08-01-2016 14:15 | Door: Fitria Jelyta

Philips werkt samen met een spin-off-bedrijf van de University of Florida aan een draagbare bloedtest voor hersenschuddingen. Dit moet patiëntresultaten verbeteren en de zorgkosten verminderen.

De technologiegigant werkt samen met Banyan Biomarkers, een spin-off-bedrijf van de University of Florida, aan een draagbaar apparaat dat het bloed van patiënten moet testen op de aanwezigheid van een hersenschudding. De ontwikkelaars van Banyan Biomarkers spreken over een primeur op het gebied van diagnose van de hersenaandoening.

De spin-off heeft twee soorten eiwitten ontdekt die zich na een hersenschudding in het bloed van patiënten verspreiden. De nieuwe bloedtest moet deze eiwitten in het bloed detecteren, waardoor vroegtijdige behandeling tegen het letsel mogelijk wordt en de kans op genezing groter wordt.

De bloedtest is ontwikkeld op basis van het Minicare I-20-systeem van Philips. Het systeem bestaat uit een draagbaar apparaat, software en een wegwerpcartridge. Daarnaast beschikt de bloedtest over de biosensortechnologie van Philips, waardoor de resultaten van de test binnen enkele minuten op het beeldscherm van het draagbare apparaat verschijnen.

bloedtest Philips Banyan Biomarkers

Zorgkosten verminderen

Volgens de ontwikkelaars is het diagnosticeren van een hersenschudding vaak ingewikkeld, doordat het letsel zonder een betrouwbare test niet zichtbaar is. Hiervoor wordt een CT-scan ingezet. CT-beelden geven de schade van het letsel volgens Philips echter niet goed weer, waardoor de diagnose vaak moeilijk is vast te stellen.

“Point-of-care-diagnostiek voor zorginstellingen, zoals draagbare bloedtesten voor de afdeling spoedeisende hulp, zal een cruciale rol spelen in de verbetering van patiëntresultaten en het verminderen van kosten in de gezondheidszorg”, zegt Marcel van Kasteel, CEO van Handheld Diagnostics bij Philips. 

Bron: Philips | Foto: Philips (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)