12-01-2016 18:20 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse wetenschappers hebben een computerprogramma ontwikkeld dat effectief werkt bij het herkennen van de ziekte van Alzheimer.

De wetenschappers van het Vrije Universiteit medisch centrum (VUmc) hebben een computerprogramma ontwikkeld dat kan voorspellen of mensen met milde cognitieve klachten (MCI), zoals geheugenverlies, te maken hebben met de ziekte van Alzheimer.

“Door de gegevens van de patiënten met de PredictAD-tool in samenhang te bekijken, konden we een voorspelling maken of de patiënt dementie zou ontwikkelen of niet”, zegt klinisch geriater Hanneke Rhodius-Meester van het VUmc Alzheimercentrum. Bij aanvullend gebruik kan de tool een voorspelling  maken of Alzheimerhersenschade ten grondslag ligt aan de verschijnselen van MCI.

De traditionele methode om de ziekte van Alzheimer te voorspellen maakt gebruik van biomarkers uit MRI-scans in combinatie met hersenvochtanalyse. Op basis daarvan kunnen artsen inzicht krijgen over de aanwezigheid van Alzheimerhersenschade. Volgens de wetenschappers is het geven van een prognose op deze manier echter lastig, doordat de gegevens in sommige gevallen elkaar tegenspreken.

Europees project

De PredictAD-tool wordt ontwikkeld in een project met verschillende instellingen, zoals GE Healthcare, VTT Technical Research Centre of Finland en het Imperial College London. Volgens de initiatiefnemers moet het programma artsen ondersteunen en patiënten meer zekerheid geven over hun diagnose. 

Bron: VUmc | Foto: Hey Paul Studios, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)