13-01-2016 13:31 | Door: Aveline Bies

Krachtoefeningen zijn 25 tot 100 procent effectiever wanneer een trilling van 30 Hertz aan een krachtoefening is toegevoegd. Hierdoor kunnen revalidatiepatiënten sneller en effectiever revalideren.

Dit schrijft de van TU Eindhoven (TU/e). De onderzoekers Massimo Mischi en Lin Xu van de TU/e toonden aan dat krachtoefeningen met een trilling van 30 Hertz minimaal 25 procent effectiever zijn dan dezelfde oefening zonder trillingen. En bij een bepaalde tricepsoefening waren de spieren gemiddeld 100 procent effectiever. De vibratiereflex, het fenomeen waarbij spieren in reactie op een trilling samentrekken, vormt de basis voor het toegenomen trainingseffect.

Om spieren snel krachtiger te krijgen, zijn spieren nodig die minstens 70 procent van hun spierkracht kunnen gebruiken, wat verzwakte patiënten vaak niet kunnen opbrengen. Uit het onderzoek blijkt dat proefpersonen twee keer zo snel zwaardere gewichten aan kunnen wanneer trillingen worden toegepast.

Hipermotion

Op basis van het resultaat bouwden de onderzoekers een nieuw fitnessapparaat, MaxDFM (Maximum Dynamic Force Modulation), waar ook sporters sneller sterker mee kunnen worden. Het bedrijf Hipermotion gaat het apparaat op de markt brengen, waarbij een motor zowel de spierbelasting als de trilling veroorzaakt.

Met het apparaat zijn verschillende oefeningen mogelijk die aangestuurd worden via een app. Een voordeel van het fitnessapparaat is ook dat het spierbelasting stapsgewijs opbouwt waardoor de krachten geleidelijk op de gewrichten komen. 

Bron: TUE | Foto: "Photo by www.localfitness.com.au" [Attribution, CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons