15-01-2016 07:30 | Door: Fitria Jelyta

Britse wetenschappers hebben een wondverband ontwikkeld dat van kleur verandert om artsen te waarschuwen wanneer patiënten risico lopen op een brandwondinfectie.

De onderzoekers van de University of Bath werkten samen met klinische onderzoekers van het pediatrische brandwondencentrum van de University of Bristol aan het wondverband dat artsen waarschuwt wanneer patiënten hoge kans hebben op een brandwondinfectie.

Het wondverband bestaat uit een gel-achtig materiaal met kleine capsules. Deze capsules laten een fluorescente, niet-giftige verfstof los bij aanraking met de ziekteverwekkers die een infectie kunnen veroorzaken. Zo kunnen artsen de brandwond tijdig behandelen tegen mogelijke verspreiding van de schadelijke bacteriën.

Daarnaast maakt het wonderband het voor medici mogelijk om precies te weten wanneer de patiënt behoefte heeft aan antibiotica. In sommige gevallen is er zelfs geen antibiotica nodig, waardoor het wonderband volgens de onderzoekers mogelijk zorgkosten kan verminderen.

Antibioticaresistentie

Volgens de wetenschappers schrijven artsen vaak veel antibiotica voor om de ziekteverwerkers bij brandwonden effectief te kunnen verwijderen. Bij te veel blootstelling aan antibiotica kan de patiënt echter resistent worden voor het geneesmiddel, zo stellen de wetenschappers.

In Nederland hebben onderzoekers van de Nederlandse Brandwonden Stichting onlangs een nieuwe behandelmethode ontwikkeld, waarmee ze brandwondlittekens kunnen voorkomen of verminderen. Hiervoor maken ze gebruik van een biologische pleister. Deze bestaat uit een klein stukje gezonde huid met opperhuidcellen van de patiënt. 

Bekijk hieronder hoe het slimme wondverband werkt:

Bron: MIT Technology Review, The Guardian | Foto: liz west, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)