18-01-2016 07:17 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De 17-jarige Raymond Wang heeft een simpel systeem bedacht waardoor ziektes als Sars en Ebola zich tijdens een vlucht minder snel verspreiden in de vliegtuigcabine.

In zijn TED Talk over de Aircraft Cabin Airflow legt Wang uit hoe snel iemand tijdens een vlucht besmet kan raken met een virus. Zo stelt de 17-jarige uitvinder dat, wanneer één vliegtuigpassagier niest, veel andere passagiers besmet kunnen raken met de bacteriën die daarbij vrijkomen.

De uitvinding Aircraft Cabin Airflow moet ertoe leiden dat minder mensen besmet raken. Door de lucht met bacteriën direct naar beneden te geleiden, kan het ventilatiesysteem de vervuilde lucht uit de luchtstroom filteren.

De uitvinding van Wang is een kleine toevoeging op het huidige ventilatiesysteem van vliegtuigen. De luchtstroom die door de technologie van Wang ontstaat, komt in de ruimte tussen twee passagiers in. Hierdoor ontstaat voor passagiers een 'eigen' luchtruimte.

Dit zou de kwaliteit van de luchtstroom met 190 procent verbeteren. Volgens de 17-jarige uitvinder is het systeem in één avond in een vliegtuig te plaatsen, voor een bedrag van $ 1.000. 

Jonge genius

Voor de Aircraft Cabin Airflow heeft de uitvinder in 2015 de Gordon E. Wood Award gewonnen voor het beste innovatieve project. De Airflow is niet de eerste uitvinding van Raymond Wang. Eerder bedacht hij een systeem waarbij het mogelijk is om energie te genereren in verschillende weersomstandigheden zoals wind, regen, sneeuw en hagel.

Ook ontwikkelde hij een slimme kniesteun, die bij knieproblemen het lichaam beter ondersteunt dan conventionele kniesteunen.

In onderstaande video's demonstreert Wang de verandering in luchtcirculatie. In de eerste is te zien hoe de luchtstroom door de cabine circuleert: 

Bij de tweede demonstratie is Aircraft Cabin Airflow geplaatst, waardoor de luchtstroom wordt geleid:

Bron: TED, RayCorp Global  | Foto: RayCorp Global (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)