19-01-2016 18:25 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben een bio-afbreekbare sensor ontwikkeld die de temperatuur en hersendruk van patiënten bijhoudt tijdens hersenoperaties. Dit moet complicaties tijdens en na een hersenoperatie voorkomen.

De wetenschappers van de University of Washington en de University of Illinois at Urbana-Champaign hebben een oplosbare sensor ontwikkeld, waarmee chirurgen de hersendruk en de temperatuur van patiënten kunnen bijhouden tijdens een operatie als gevolg van traumatische hersenletsel.

De oplosbare sensor bestaat uit een copolymeersoort en siliconen. Volgens de wetenschappers is de biologisch afbreekbare sensor niet groter dan een rijstkorrel. Tijdens een hersenoperatie geeft het draadloze systeem de hersendruk en temperatuur van de patiënt weer via een monitor, waarna de sensor vanzelf in het lichaam oplost zonder schadelijke delen achter te laten.

Na plaatsing van de sensor blijft het systeem gedurende drie dagen actief in de hersenen. Dit maakt het mogelijk voor artsen om zelfs na een hersenoperatie de toestand van de patiënt te blijven monitoren, waardoor ze mogelijke complicaties zoals infecties en hersenbloedingen kunnen voorkomen.

bioafbreekbare hersensensor

Therapeutische functie

De traditionele methodes om hersendruk en temperatuur tijdens een hersenoperatie te meten, beschikken over lange draden die aan een scherm zijn gekoppeld om de data van de patiënt aan de chirurg door te geven. Bij gebruik van deze systemen moeten chirurgen vaak een vervolgoperatie uitvoeren om het systeem te verwijderen. Dit verhoogt volgens de onderzoekers de kans op complicaties.

Uit vervolgonderzoek moet de klinische toepassing van de bio-afbreekbare hersensensor blijken. Daarnaast willen de wetenschappers de therapeutische functie van de sensor uitbreiden om bijvoorbeeld ook medicijnen in het lichaam te kunnen afgeven. 

Bron: University of Illinois at Urbana-Campaign | Foto: University of Illinois at Urbana-Campaign (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)